Wetenschapscommunicatie

Blikvangers in 2010

Het Departement EWI plaatst wetenschap een heel jaar lang zo vaak mogelijk in de spotlights. Vooral de Vlaamse Wetenschapsweek, met de Dag van de Wetenschap als startevenement, en de WIN-events (Wetenschapsinformatienetwerk) blijven aan populariteit winnen.

De Vlaamse Wetenschapsweek

Elke twee jaar zorgt de Vlaamse Wetenschapsweek voor een aangename kennismaking met wetenschap voor duizenden jongeren. De editie van 2010 lokte meer dan 1600 leerkrachten en maar liefst 20.587 leerlingen naar onze Vlaamse universiteiten, hogescholen of wetenschappelijke instellingen.

Voor het eerst mochten jongeren uit alle graden van het secundaire onderwijs (niet alleen de laatste) én uit de laatste graad van het basisonderwijs mee op pad. Ze beleefden een halve dag vol verbazing en verwondering over technologie en wetenschap.

Dag van de Wetenschap

De Vlaamse Wetenschapsweek werd dit jaar geopend met de Dag van de Wetenschap.

Op 21 november openden de Vlaamse universiteiten, hogescholen, wetenschappelijke instellingen en heel wat musea hun deuren voor het brede publiek. Ook in een aantal federale instellingen zoals de Nationale Plantentuin van België, het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en het Koninklijk Meteorologisch Instituut stonden onderzoekers klaar.

Ze lieten de 10.536 bezoekers zien waar wetenschappers vandaag mee bezig zijn tijdens rondleidingen, tentoonstellingen, labobezoeken, wetenschap populariserende documentaires, proeven, experimenten, wetenschapsshows, wetenschapstheater, sterrenkijkmomenten, films, ... Een succes dat zeker voor herhaling vatbaar is.

Dag van de wetenschap 2010 UGent

Foto: copyright Universiteit Gent

Wetenschapsinformatienetwerk WIN

Het Wetenschapsinformatienetwerk WIN is een instrument van de Vlaamse overheid dat organisaties en instellingen, actief in wetenschapscommunicatie en de popularisering van wetenschap, technologie en technologische innovatie, ondersteunt en stimuleert om samen te werken. Het WIN biedt de leden de mogelijkheid om hun kennis en ervaring te delen met elkaar. Het netwerk wordt digitaal ondersteund door een website http://www.wetenschapsinformatienetwerk.be/, die wordt beheerd door het Departement EWI.

EWI organiseert ook twee keer per jaar een netwerkbijeenkomst voor de WIN leden. Gastheer van die WIN netwerkmomenten is telkens een andere organisatie die actief is in dit domein, al dan niet lid van het WIN. Naast de gastorganisatie zelf krijgen ook een aantal experts in wetenschaps- en technologiecommunicatie het woord. Een netwerkreceptie sluit de namiddag af.

Het derde WIN-event vond op 16 maart plaats in Living Tomorrow – het huis van de toekomst. Geïnteresseerden volgden eerst een rondleiding en stonden stil bij de verschillende prototypes uit de tentoonstelling. Daarna werd gedebatteerd rond het thema Technologie en Technologische innovatie: hoe communiceren we hierover en wat is de rol van de wetenschapscommunicatoren aan de ene kant en de industrie aan de andere kant? In het panel zaten Vlaamse en Nederlandse experts.

Op 16 december werd het evenement georganiseerd in de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen – de Zoo – rond biodiversiteit. Er werden een aantal experten uitgenodigd van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, om hun organisatie en visie rond biodiversiteit toe te lichten.

U vindt de verslagen en conclusies van de WIN-events op de WIN site

Addthis share knop
website ontwikkeld door Savant Media