FRIS

Betere ontsluiting van Vlaamse onderzoeksresultaten

Het FRIS-project (Flanders Research Information Space) wil alle informatie over wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen op een website ter beschikking stellen. Zo kunnen onderzoekers aan de zes Vlaamse universiteiten die data gemakkelijk en snel raadplegen. En kunnen innovatiemanagers en beleidsmakers betere strategische beslissingen nemen.

Flexibele architectuur met internationale standaarden

FRIS wil alleen correcte, volledige en actuele informatie publiceren. En dus grijpt het direct terug naar data van de onderzoeken zelf. Om te vermijden dat onderzoekers hun resultaten dubbel moeten publiceren, gebruikt FRIS de Europese CERIF-standaard (Common European Research Information Format). Die maakt data-uitwisseling eenvoudig.

Veelzijdige portaalsite: researchportal.be

De portaalsite van FRIS verwees inmiddels al meer dan een miljoen unieke bezoekers naar onderzoeksprojecten in Vlaanderen. Zij gebruiken de thematische index per wetenschapsdomein of discipline om de juiste onderzoeken te vinden. En ze gebruiken competentiekaarten en samenwerkingsverbanden om de gegevens online te visualiseren of geografische indicatoren om de onderzoekers op de kaart terug te vinden. Zo komen Vlaamse kennisnetwerken rond bepaalde onderzoeksdomeinen aan het licht.

Versterking van het portaal met FIRE

In de zomer van 2010 startte het FIRE-project (Flanders Interconnecting Research Enterprises), in samenwerking met het Extreme Blue-team van IBM. Dat project voegt een reeks slimme functionaliteiten toe aan het onderzoeksportaal. Zo zullen gestructureerde en ongestructureerde data gecombineerd kunnen worden, en verrijkt met onderliggende verbanden, relaties en concepten. Met als resultaat relevantere en kwaliteitsvollere zoekresultaten voor de gebruiker.

FRIS in de toekomst

FRIS wil in eerste instantie meer publicaties verzamelen en ook hogescholen en wetenschappelijke instellingen bij het project betrekken. Tegelijk moet ook de kwaliteit van de aangeboden informatie omhoog.

Andere aandachtspunten zijn de unieke identificatie van een object in de onderzoeksinformatieruimte, unificatie van semantische begrippen en vereenvoudiging van de onderzoeksverslaggeving.

Addthis share knop
website ontwikkeld door Savant Media