Vlaamse gazellesprong

Naar een beleid dat ondernemingen helpt om sneller te groeien

Vlaanderen heeft nood aan meer snelle groeiers. Daarom lanceerde minister-president Kris Peeters de Vlaamse Gazellesprong: een project dat ondernemingen moet helpen om sneller te groeien en zo voor meer innovatie en werkgelegenheid te zorgen.

Voorjaar 2010: beleidsvoorbereidend werk

De voorbereiding van de Vlaamse gazellesprong werd afgerond op de rondetafel van 13 september 2010. Twee essentiële etappes zijn inmiddels afgelegd:

  • De beleidspaper Groeiondernemingen in Vlaanderen 2010 – Die paper zet de krijtlijnen van het toekomstige beleid uiteen: wie is de doelgroep van de gazellesprong, hoe is het vandaag gesteld met de Vlaamse groeibedrijven, waar liggen de knelpunten en hoe doen onze groeiers het tegenover hun buitenlandse concurrenten. De paper hecht ook veel belang aan de input van bewezen gazellen, potentiële snelle groeiers en de gemiddelde Vlaamse ondernemer.
  • De Oproep Ondernemerschap 2009 – De oproep polste naar projecten die meer groeibedrijven opleveren en groeispecifieke drempels overwinnen. Negen projecten werden geselecteerd en worden straks ingezet om 170 ondernemingen te begeleiden op hun groeipad.

Najaar 2010 en 2011: een échte sprong

De echte uitvoering van de gazellesprong ligt in handen van het in juni opgerichte groeiplatform. Dat bestaat uit alle relevante overheidsinstanties (EWI, Agentschap Ondernemen, ParticipatieMaatschappij Vlaanderen, Flanders Investment and Trade en Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie), uitgebreid met de ondernemersorganisaties en de promotoren van de geselecteerde projecten uit de Oproep Ondernemerschap 2009.

De taak van het platform is driedubbel:

  • De lopende projecten inhoudelijk opvolgen, evalueren en beleidsaanbevelingen doen.
  • Twee coachingsprogramma’s voor groeiondernemingen opstarten. Een voor high potentials en een voor bedrijven met een gemiddeld groeiprofiel.
  • De bestaande overheidsinstrumenten om groeiers te helpen in kaart brengen, analyseren, aanvullen, stroomlijnen en in een duidelijke brochure samenbrengen.

Zo creëren we geleidelijk aan een uitgewerkt tweesporenbeleid voor groeiondernemingen in Vlaanderen (voor high potential groeiers en voor gemiddelde groeiondernemingen), begeleid door een uitgewerkt omkaderend beleid.

Addthis share knop
website ontwikkeld door Savant Media