Europees voorzitterschap

Impact, ambities en resultaten van het voorzitterschap

In de tweede helft van 2010 was België voor de twaalfde keer voorzitter van de Europese Unie. De lancering van de EU 2020-strategie was de rode draad doorheen het voorzitterschap, maar België zette ook in op eigen prioriteiten.

Vlaanderen was dankzij de toerbeurtregeling woordvoerder voor België in de Europese ministerraden Leefmilieu, Onderwijs, Jeugd en Sport en Visserij. Onderzoek rustte bij het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en industrie bij het Waalse Gewest.

Vlaamse prioriteiten en realisaties

Al in 2008 startte de Vlaamse Regering met de voorbereiding van het Europese voorzitterschap en het formuleren van haar eigen prioriteiten. EWI slaagde erin zijn eigen stempel te drukken op het voorzitterschap en een aantal ambities in onderzoek en innovatie en industriebeleid te realiseren. Het departement droeg ook inhoudelijk en financieel bij aan verschillende conferenties binnen het beleidsdomein.

Lees meer over de EWI-realisaties tijdens het voorzitterschap

Drie topconferenties

EWI organiseerde in de schoot van het Europese voorzitterschap drie druk bijgewoonde en hoog gewaardeerde conferenties mét impact op het Europese beleid:

Impact op het Departement EWI

EWI was geen woordvoerder maar organiseerde en steunde wel een hele reeks initiatieven tijdens het EU-voorzitterschap. Al die activiteiten werden gedurende 18 maanden gecoördineerd door het Europese voorzitterschapsteam, waarvoor vier extra tijdelijke medewerkers werden aangeworven. Zij stelden programma's samen, ontwikkelden websites, boekten locaties, hotels en sprekers, nodigden deelnemers uit en zorgden voor hun transport. Via maandelijkse coördinatievergaderingen, middagsessies en een plechtig startmoment op 1 juli 2010 werd ook het hele departement bij die activiteiten betrokken. Het toegekende budget voor de evenementen bedroeg 600.000 euro.

Addthis share knop
website ontwikkeld door Savant Media