Bilaterale samenwerking
Vlaanderen en Nederland schakelen een versnelling hoger
De Vlaams-Nederlandse samenwerking op gebied van economie, wetenschap en innovatie is al zes jaar verankerd in de Stuurgroep Samenwerking Vlaanderen/Nederland (SVN). Die bestaat uit vertegenwoordigers van:
- Uit Vlaanderen: EWI, AO, IWT en FWO.
- Uit Nederland: de Ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het Agentschap NL en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.
Hoofdtaken van de SVN
De SVN ziet toe op de bilaterale intentieverklaring om vanuit een gedeelde politieke visie en ambitie samen tot een van de sterkste kennisregio’s in de wereld uit te groeien. Ze dient als overlegorgaan tussen Vlaanderen en Nederland.
Daarnaast neemt de SVN ook initiatief voor samenwerkingsacties op vlak van automobieltechnologie, chemie en (groene) energie, levenswetenschappen en gezondheid, maritiem onderzoek, nanowetenschappen en nanotechnologie, nieuwe materialen, taal- en spraaktechnologie, voeding en water(zuivering).
Bilaterale acties in 2010
In het afgelopen jaar versterkten Vlaanderen en Nederland hun onderlinge samenwerking. Dat resulteerde onder meer in:
- Toenadering van innovatieprogramma’s – De initiatieven Watertechnologie (NL) en het Vlaams Netwerk Watertechnologie (VL), en Food & Nutrition (NL) en Flanders’ FOOD (VL) werken nauwer samen.
- Nieuwe initiatieven in de Kennisdriehoek Eindhoven – Leuven – Aken (ELAt) – Vooral hoogtechnologische medische systemen en duurzame energietechnologie kregen extra aandacht. Het Wetenschapspark Waterschei (op de voormalige mijnsite) krijgt een onderzoeks- en incubatiecentrum rond groene en duurzame energietechnologie (een doorgedreven samenwerking tussen de K.U.Leuven en VITO). Dat centrum wordt bovendien een sleutelpartner in InnoEnergy, een van de drie Knowledge and Innovation Communities (KICs) die momenteel in het kader van het European Institute of Innovation and Technology (EIT) tot stand worden gebracht. In deze KIC zijn ook binnen de ELAt gevestigde Nederlandse (en Duitse) sleutelspelers op het vlak van duurzame energietechnologie betrokken.
- Verdere Vlaams/Nederlandse samenwerking in taal- en spraaktechnologie: het onderzoeks- en stimuleringsprogramma Spraak- en Taaltechnologische Essentiële Voorzieningen In het Nederlands (STEVIN) en de pan-Europese onderzoeksinfrastructuur Common Language Resources and Technology Infrastructure (CLARIN) kregen dit jaar extra aandacht.