Vereenvoudiging onderzoeksverslaggeving
Eenvoud loont
Vlaamse universiteiten en hogescholen rapporteren veelvuldig en in verschillende vormen aan tal van instanties over hun onderzoek(sbeleid), al gaat het vaak over quasi vergelijkbare informatie. Dit veroorzaakt bij de instellingen overbodige administratieve lasten.
Het onderzoeksproject ‘Vereenvoudiging van onderzoekverslaggeving’ - een samenwerking van de Vlaamse universiteiten, de VLIR en de hogescholen in opdracht van het departement EWI - had als doel de administratieve werklast voor de instellingen te verminderen en tot efficiëntere beleidsmonitoring te komen. Het uitgangspunt van deze onderzoeksopdracht: hoe kunnen onderzoeksgegevens zoveel mogelijk via een unieke bron verzameld worden, zonder het aspect van vergelijkbare en kwaliteitsvolle gegevensverzameling uit het oog te verliezen?
De onderzoeksopdracht werd in mei 2010 opgestart en liep over een periode van een jaar. Inhoudelijke werkgroepen en de overkoepelende stuurgroep onderzochten de invulling van kwantitatieve onderzoeksgegevens (O&O personeel, O&O uitgaven, projectgegevens, citaties en publicaties, octrooien, diploma’s, codelijsten,..). Zij inventariseerden zowel de bron, de definitie als de knelpunten per topic en formuleerden aanbevelingen naar de toekomst.
Uit de analyse van het eerste luik van het eindrapport - een inventaris van de bestaande kwantitatieve onderzoekrapportering – bleek dat de rapportering van meerdere onderzoeksgegevens redundant was. Daarom omvat het eindrapport een omvangrijk luik met suggesties om de onderzoekrapportering te vereenvoudigen.
Een greep uit de concrete direct realiseerbare aanbevelingen:
- anomalieën wegwerken
- afspraken over het meettijdstip maken· bepaalde documenten on line plaatsen
- de FWO-classificatiecodes gebruiken voor onderzoeksrapportering
In andere gevallen kan verder overleg over concrete acties tot latere aanpassingen leiden:
- de scope van het FRIS onderzoeksportaal uitbreiden met objecten, diensten en leveranciers · een afsprakenkader voor uniform gebruik van classificatiecodes opstellen (Business Semantics Glossary)
- een coördinerende informatiemakelaar (codes) per instelling aanstellen
- een centrale personeelsdatabank voor de hogescholen ontwikkelen
Het rapport lijstte verder de wettelijke grondslagen op van de onderzoekrapportering (de besluiten op de jaarverslaggeving van hogescholen/universiteiten) op en formuleerde een aantal voorstellen tot vereenvoudiging van de regelgeving. Eind 2011 werd een vervolgtraject voor dit project opgestart om de aanbevelingen uit het rapport om te zetten in concrete vereenvoudigingsacties in samenwerking met alle actoren uit het werkveld.
Meer info vindt u op http://www.ewi-vlaanderen.be/ewi/analysetraject-vereenvoudiging-van-onde...
Dit artikel is gelinkt aan de strategische doelstelling:
- Werk maken van open en innoverend bestuur