Afbeelding van enkele woorden

Europaplatform

Op 16 juli 2010 werd het Vlaams Platform voor Europese Programma’s, kortweg “EU-Platform”, boven de doopvont gehouden. Het EU-Platform is een partnerschap tussen alle overheids- en andere actoren in Vlaanderen op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en innovatie (O&O&I) en van ondernemen en industrie, met als doel de Vlaamse deelname aan het Europese beleid rond O&O&I, ondernemen en industrie evenals aan de gerelateerde Europese stimuleringsprogramma’s en –initiatieven (o/a de Kaderprogramma’s voor Onderzoek [KP] en voor Concurrentievermogen en Innovatie [CIP], het Europese cohesiebeleid [EFRO, ESF, Interreg], …) te optimaliseren.

Binnen het EU-Platform wordt het structurele overleg over de Europese programma’s voor O&O&I, ondernemen en industrie en de ontwikkeling van de Europese Onderzoeksruimte (EOR) gestroomlijnd. Een belangrijk actueel aandachtspunt van het EU-Platform is de opmaak van een gecoördineerd Vlaams standpunt over Horizon 2020, het nieuwe Europese Kaderprogramma voor Onderzoek en Innovatie dat in 2014 van start zal gaan.

De volgende organisaties zijn lid van de overkoepelende stuurgroep van het EU-Platform:

  • het Departement Economie Wetenschap en Innovatie (EWI);
  • het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO);
  • de Herculesstichting;
  • het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT);
  • het Agentschap Ondernemen (AO);
  • de 5 Vlaamse associaties universiteiten/hogescholen;
  • de 4 Vlaamse strategische onderzoekscentra (IMEC, VIB, VITO en IBBT);
  • het Vlaams-Europees verbindingsagentschap (vleva);
  • de Vlaamse Raad voor Wetenschap en Innovatie (VRWI) (raadgevend);
  • de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) (raadgevend).

Van bij de aanvang werden vier thematische werkgroepen opgericht:

  1. Werkgroep ter coördinatie van de Vlaamse deelname aan de Europese programma’s voor O&O&I. Deze werkgroep staat in voor de coördinatie van de Vlaamse deelname aan de Europese programmawerking en coördineert, optimaliseert en verbreedt de werking van het huidige Vlaams Contactpunt voor de Europese Programma’s (VCP).
  2. Werkgroep ter voorbereiding van internationale samenwerkingsinitiatieven. Deze werkgroep volgt (nieuwe) ontwikkelingen op met betrekking tot internationale samenwerkingsinitiatieven, al dan niet gecoördineerd of gecofinancierd door de Europese Commissie (Joint Programming Initiatives [JPI], European Institute of Innovation & Technology [EIT], Future and Emerging Technologies [FET] Flagships, de nieuwe Europa2020-strategie met o/a de vlaggenschipprogramma’s “Innovatie-Unie” en “Industriebeleid in een tijd van globalisering”, …). Vlaamse deelname aan deze initiatieven wordt voorbereid en gecoördineerd.
  3. Werkgroep Infrastructuur. Deze werkgroep coördineert de Vlaamse deelname aan de initiatieven in het kader van het European Strategy Forum on Research Infrastructures (ESFRI) en andere Europese initiatieven op het vlak van onderzoeksinfrastructuren.
  4. Werkgroep Menselijk Kapitaal. Deze werkgroep volgt de Europese initiatieven op met betrekking tot Euraxess (bevordering van de mobiliteit van onderzoekers in Europa) en coördineert het Vlaamse Euraxess-netwerk.

Binnen deze werkgroepen wordt ook van gedachten gewisseld over in te nemen Vlaamse en Belgische standpunten met betrekking tot Europese initiatieven (o/a Horizon 2020). Verder worden ook nieuwe Vlaamse beleidsinitiatieven rond internationale samenwerking in een vroeg stadium van ontwikkeling afgetoetst met het veld.

Nieuwe werkgroepen van het EU-Platform kunnen worden opgericht op initiatief van de stuurgroep. Momenteel is een vijfde werkgroep in voorbereiding die zal focussen op de deelname van de Vlaamse bedrijven (met bijzondere aandacht voor de kmo’s) aan de Europese programma’s voor O&O&I, ondernemen en industrie.

Dit artikel is gelinkt aan de strategische doelstelling:

  • Vlaanderen internationaal op de kaart zetten op het vlak van onderzoek en innovatie