Fabriek van de toekomst

Nieuw Industrieel Beleid

NIB?

Zoals de naam laat vermoeden is het Nieuw Industrieel Beleid  (NIB) een ‘nieuw’ beleidsterrein, gericht op de transformatie van de industrie. De Vlaamse overheid wil, volledig in lijn met  de doelstellingen van ViA en Pact 2020, economische groei, werkgelegenheid, duurzaamheid en competitiviteit stimuleren via actieve ondersteuning van transformatief ondernemerschap.

Hoe?

Het Witboek Nieuw Industrieel Beleid biedt een beleidskader bij de transformatie van de industriële sectoren en uitwerking van de  visie op de Fabriek van de Toekomst. Dit beleidskader bestaat uit 4 beleidspijlers (economie, innovatie, competenties en infrastructuren) en 50 acties, ook op het vlak van het flankerend industrieel beleid (voornamelijk energie en grondstoffen, regelgeving, internationalisering). Sterke beleidsintegratie is hierbij een belangrijke voorwaarde tot slagen.

En nu concreet.

Bestaande instrumenten worden beter gecoördineerd en nieuwe instrumenten aangewend,  zoals het TINA-fonds dat investeringen in nieuwe doorbraken in consortiaverband ondersteunt. Op 14 december 2011 lanceerde het Agentschap Ondernemen een oproep voor projecten in het teken van de Fabriek van de Toekomst. Deze oproep biedt specifieke ondersteuning in de vorm van sensibilisering, studies en advies, peterschapsprojecten en pilootprojecten voor het ondersteunen van transformatietrajecten en open productieconcepten.

Cruciale schakels

Twee succesvoorwaarden voor een slagkrachtig NIB zijn de operationalisering van de beheersstructuur en het vernieuwd sectorbeleid.

Om dit in goede banen te leiden werden daarom in 2011 een aantal belangrijke structurele initiatieven genomen:

  • de oprichting van het ‘Interministerieel Comité Industrie’ (een coördinerend orgaan met de ministers van economie, innovatie en werk) om de 50 acties verder uit te werken en onderling af te stemmen;
  • de instelling van de Industrieraad, met als kerntaken bewaking van  de coherentie van het NIB, benchmarking met goede praktijken in het buitenland, evaluatie van de resultaten en advies bij de ontwikkeling van een ‘gericht clusterbeleid’. Als voorbereiding van dit clusterbeleid worden ook verschillende studies opgezet (over slimme specialisatie, lead-plants) en krijgt het nieuwe Steunpunt Beleidsrelevant Onderzoek voor Regionale Economie de opdracht om clusteranalyse en clusterbeleid te ondersteunen;
  • de (re)organisatie van de Competentiepolen als lichte coördinatiestructuren van een strategisch onderzoeks- en innovatieprogramma voor transformatie. In december 2011 keurde het IWT de oprichting van een Competentiepool Duurzame Chemie goed, met een totaal budget van 5.795.000 euro voor 2012 waarvan 2,4 miljoen euro bestemd is als Vlaamse overheidssteun aan innovatieprojecten die bij het IWT (onder het label van deze competentiepool) kunnen ingediend worden;
  • de organisatie van ‘Nieuwe Rondetafels’, waarin sectoren een strategische agenda voor transformatie uitwerken in overleg met de Vlaamse Regering. Hiermee wordt een methodologie geïntroduceerd om de versnelling van structurele transformatietrajecten te ondersteunen.  De ‘Nieuwe Rondetafels’ zullen de transformatie-agenda inbedden in de overlegstructuren tussen de sociale partners (VESOC) zodat het noodzakelijke maatschappelijk draagvlak wordt gewaarborgd. In deze Rondetafel zullen de verschillende beleidsdomeinen samenwerken om hun instrumenten nauwer op elkaar af te stemmen op sectorniveau (b.v. doelgroepenbeleid, sectorconvenanten). Als pilootproject voor sectoroverschrijdend overleg werd eind 2011 gestart met de voorbereiding van een ‘Rondetafel Bouw’.

Meer info vind je op www.nieuwindustrieelbeleid.be waar je een kalender met activiteiten en het laatste nieuws verneemt omtrent NIB.

Dit artikel is gelinkt aan de strategische doelstelling:

  • Creëren van een duurzaam economisch weefsel en het faciliteren van ondernemerschap
  • Vlaanderen sturen naar meer innovatie, creativiteit, kenniscreatie en kennisvalorisatie